Meksykański modernizm. Restauracja w Gdyni wygrała konkurs na najpiękniejsze wnętrze 2020 roku

Gdyńskie bistro i coctail bar Luis Mexicantina zwycięzcą nagrody na najlepiej zaprojektowane wnętrze komercyjne 2020 roku. Konkurs co roku towarzyszy festiwalowi Gdynia Design Days.

 Wystrój sali restauracji

Z roku na rok w centrum Gdyni przybywa ciekawych lokali gastronomicznych i godnych uwagi wnętrz. Ideą konkursu, w którego jury zasiadają architekci oraz m.in. dyrektor Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego oraz Plastyk Miasta z Urzędu Miasta Gdyni, jest działanie na rzecz poprawy jakości przestrzeni publicznej, wsparcie lokalnej społeczności oraz promowanie inicjatyw miastotwórczych”. Nominowane lokale to miejsca, które pozytywnie zmieniają miasto. 

 Nastrojowe wnętrze restauracji Mexicantina

Luis Mexicantina to kolejne przedsięwzięcie twórców znanych gdyńskich lokali: Śródmieścia, Serio i Haosu. Wnętrze restauracji to efekt współpracy z architektami Maciejem Ryniewiczem i Rafałem Kaletowskim, odpowiedzialnymi również za identyfikację wizualną lokalu.

Wnętrze lokalu ze ścianą z płytek i neonem

Nagroda główna w konkursie została w tym roku przyznana jednogłośnie. Jurorzy docenili spójną koncepcję i myślenie o wizerunku miejsca jako o całości. W projektowaniu liczy się zarówno ogólne wrażenie, jak i najdrobniejsze szczegóły. Kapituła zwróciła uwagę na niestandardowe podejście do tematu przewodniego wnętrza, czyli nawiązań do kultury meksykańskiej. Architekci nie zastosowali typowych motywów odnoszących się do folkloru. Postanowili zainspirować się meksykańskim modernizmem, w tym przede wszystkim twórczością Luisa Barragana. Dzięki temu koncepcja wnętrza doskonale wpisała się w architekturę modernistycznej kamienicy z lat 30., znajdującej się bezpośrednio na Gdyńskim Szlaku Modernizmu, co również nie uszło uwadze jury.

Wnętrze lokalu ze ścianą z płytek i neonem

Uchwycenie atmosfery Meksyku, bez dosłownych nawiązań do kultury ludowej tego kraju, udało się w Luis Mexicantina dzięki grze starannie dobranych kolorów i faktur oraz roślinności. Dzięki temu wnętrze nie przytłacza i stanowi doskonałe tło dla serwowanych w lokalu potraw i koktajli. Niezwykły klimat i nastrój bistro zawdzięcza także jedzeniu, w którym tkwi prawdziwa magia tego miejsca.

Tacos z Mexicantina

Restauracja serwuje smaczną, barwną i aromatyczną kuchnię meksykańską. Zjemy tam zarówno tacosquesadillasburitos, jak i słodkie churosy. Autorskie coctaile w latynoskim stylu, oparte są na jednej z największych kolekcji tequili, mezcali i sotoli w Polsce. Wśród ciekawych pozycji w karcie znajdziemy np. słodki i orzeźwiający Brown na bazie Tequili Sierra Anejo z likierem z orzechów laskowych, Ardbegiem, kajmakiem i marakują. Popularna Frozen Margarita może natomiast smakować rabarbarem, bananem lub kawą. Jeżeli wnętrze Luis Mexicantina Was zainspirowało, a opisy potraw zachęciły wasze kubki smakowe, warto, będąc w okolicy, odwiedzić tę atrakcyjną miejscówkę na mapie Gdyni.

Zdjęcia: materiały prasowe

Artykuły, które mogą Cię zainteresować